android p logo
Android

Google službeno predstavio Android P – provjerite njegove značajke

Na tradicionalnom I/O eventu, Google je predstavio Beta verziju Androida P koja dolazi nakon Developer Previewa već neko vrijeme dostupnog za Googleove Pixele i Nexuse.

Za razliku od prijašnjih godina, kad je novi Android u početku bio dostupan samo za Googleove Pixel i Nexus uređaje, zahvaljujući projektu Treble, ove godine je i za neke druge. Tako će novi Android P u startu moći koristiti Google Pixel, Essential Phone, Nokia 7 Plus, Sony Xperia XZ2, Oppo R15 Pro, Vivo X21 UD, Vivo X21 i Xiaomi Mi Mix 2S.

Značajke kod novog Android P sustava:

Geste

Ono što najbolje opisuje novi Android je sustav gesti. Android P donosi potpuno novi način upravljanja sustavom putem gesti, na što možemo gledati i kao pripremu za skorašnje vrijeme kad će cijelu prednju površinu uređaja zauzimati zaslon.

Na dnu postoji maleni indikator koji vam pokazuje gdje se u šumi zaslona trenutno nalazite. Samim dodirom na indikator dolazite do početnog zaslona, a za natrag još uvijek postoji posebna tipka. Potezom prema gore dolazite do multitasking izbornika s velikim karticama i informacijama. Ukoliko još jednom povučete prstom prema gore, otvorit ćete izbornik s aplikacijama.

Digital Wellbeing

U slobodnom prijevodu – Digitalno blagostanje. Ova funkcija donosi mogućnost praćenja koliko vremena provodite s uređajem, koliko ste ga puta otključali, koliko ste obavijesti primili ili koliko ste vremena proveli s pojedinim aplikacijama. Ovo bi vam trebalo pomoći u boljem shvaćanju vašeg ponašanja u interakciji s uređajem, jer ćete sukladno tome moći unaprijed odrediti ili ograničiti to vrijeme, te ćete o njegovom eventualnom isteku biti obaviješteni.

Android Inteligencija

Ovo je skup funkcionalnosti koji bi, prema Googleu, korisniku trebao omogućiti da iz svog uređaja izvuku maksimum. Adaptive batery, iliti “prilagodljiva baterija” funkcija koristi strojno učenje kako bi predvidjela koju ćete aplikaciju koristiti u narednim satima, a isto tako koju nećete upogoniti u sljedećih nekoliko dana ili tjedana. Zahvaljujući ovim informacijama, Android će vremenom stvoriti uzorak ponašanja i osigurati do 30% manje buđenje procesora, odnosno svih njegovih jezgri, čime će se postići znatne uštede na energiji, uvjereni su u Googleu.

Nova automatska razina osvjetljenja

Većina smartfona danas automatsku razinu osvjetljenja prilagođava u skladu s okolnim svjetlom, no u Googleu su svjesni da ne odgovara svakome jednaka razina osvjetljenja u istim uvjetima. U novom Androidu, kad jednom ručno odredite vašu idealnu razinu osvjetljenja za različite uvjete, uređaj će ih zapamtiti i primijeniti automatski.

Odgovori